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Backflow Assembly Tester Responsibilities
O 	California Water Service (Cal Water) ordinance (CPUC Rule 

No. 16) requires tester certification from CA-NV American 
Water Works Association or American Backflow Protection 
Association.

O 	Certification renewals must be submitted prior to the 
expiration date.
•	 Submit all certification and test kit calibration information  

to backflow@calwater.com . Please cc your local Cross-
Connection Control (CCC) Specialist or district contact.

•	 Test kit calibration reports must certify the accuracy  
to within ± 0.2 psid descending and list specific  
calibration results.

O 	Testers should not use backflow@calwater.com for 
information requests, blank test reports, or questions about 
the Cross-Connection Control Program.
•	 For information and general requests, contact your  

local CCC Specialist. 
O 	Any tester who would like to be on the approved tester list must 

attend a mandatory annual tester meeting held by Cal Water. 
•	 Visit calwater.com for dates and locations.

Customer Relations
O 	Cal Water does not endorse specific testers or companies.

O 	Testers should defer questions about program requirements 
from the customer to the local CCC Specialist. Examples:	
•	 Q: “Why do I need a backflow prevention assembly?”
•	 Q: “Can we move it closer to the house?”

O 	Please contact your local CCC Specialist or district contact 
regarding service and repair questions.

Test Reports
O 	Cal Water provides customers with a pre-printed test report 

with a barcode.
•	 Contact your local CCC Specialist or district contact for 

specific test reports.
•	 You may use a blank report, available online, as a last resort. 

Incorrectly completed forms will be returned.
O 	All information must be entered at the time of the test, or a 

copy of field notes must be attached.

O 	Testers should submit the completed original, legible copy  
or PDF promptly to the local CCC Specialist. 
•	 Do not send test reports to backflow@calwater.com.
•	 Do not fax the report; faxed copies cannot be accepted.

O 	All of the information on the test report must be completed.
•	 Write legibly and do not mark through the service address 

without confirming with your local CCC Specialist. 
•	 Verify all information prior to checking required boxes.
•	 Write the time of test clearly in a.m./p.m. or  

military format.
•	 Include meter and line pressure readings. 
•	 If information cannot be acquired, please explain why.

O 	Incorrect/unacceptable test reports will be emailed back to 
the tester for correction.
•	 Please correct test report errors within five business days 

after notification. 
 

QUICK REFERENCE GUIDE:
Cross-Connection Control Program

DISCLAIMER: California Water Service’s approved Rule No. 16 should be referred to as 
the authoritative document outlining all responsibilities, requirements, and restrictions 
for all parties involved. The provided summary is to serve as a reference to the 
aforementioned document and is not to supplement, replace, or alter any stipulations 
therein.  www.calwater.com/docs/rates/rules/rule_16.pdf
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Lead-Free Requirements
O 	The Reduction of Lead in Drinking 

Water Act requires that backflow 
prevention assemblies used for potable 
purposes be lead-free.
•	 Assemblies exclusively used  

for non-potable industrial or 
manufacturing processes are exempt.

O 	ALL repair parts must be lead-free. 

O 	Some lead-free parts can be used to 
repair a leaded assembly if the body is 
still in good condition.

O 	Resources for repairing low-lead 
assemblies with lead-free parts can be 
found at www.usc.edu/dept/fccchr/
leadfree.html. 

Repairing Assemblies
O 	Testers should notify their local CCC 

Specialist or district contact if they 
can’t repair or replace a failed assembly 
within three days.

O 	Testers should use only original 
equipment manufacturer (OEM) parts 
and repair procedures.
•	 Do not flip rubber disks or use parts 

from other assemblies.

Replacing Assemblies 
O 	An RP should be replaced with an RP; 

never decrease the level of protection.

O 	If replacing a DC, testers should call 
their local CCC Specialist or district 
contact to confirm that this is the 
appropriate level of protection. 

O 	Failed PVBs at the service should be 
replaced with RPs, not repaired.
•	 Median strips are the only exception.

O 	Dedicated irrigation services are 
allowed leaded assemblies.
•	 Verify the type of service with your 

local CCC Specialist before using any 
leaded assembly.

Installing New Assemblies
O 	Cal Water standards and specifications 

are provided to customers.
•	 Cal Water uses the University of 

Southern California’s list of approved 
assemblies.

O 	Testers should contact their local CCC 
Specialist or district contact for a copy 
of the list; it can also be found at www.
usc.edu/dept/fccchr/list.html. 

O 	Assemblies should be installed as close 
to the meter as practical.
•	 You must obtain local CCC Specialist 

or district management approval if 
the installation is not at the meter.

O 	Testers should call the local CCC 
Specialist or district contact to conduct 
a final inspection BEFORE backfilling the 
trench.


